Op naar 2025
Begin 2025 met de juiste intentie
Hoe poëtisch; een eerste blog aan het einde van het jaar over intenties voor het nieuwe jaar.
Nog een goede week en dan begint 2025 alweer.
Zo’n laatste week staat voor mij altijd in het teken van even terugkijken op het afgelopen jaar en nadenken en dromen over het nieuwe jaar.
Welke mooie ervaringen heb ik meegemaakt, met wie en welke lessen heb ik geleerd.
Het waren er heel wat dit jaar.
Euson en ik zijn na ruim 10 jaar weer een weekje samen op vakantie geweest, ik ben naar MaxPot geweest van Michael Pilarczyk, ik ben op retraite geweest bij Remco Hergaarden, en ik heb meerdere leuke avondjes uit gehad met Eus, maar ook met familie en vrienden.
Ik heb het afgelopen jaar ook een uitstap gemaakt, terug naar het bedrijfsleven waar ik vandaan kom. 9 Maanden terug in verzekeringsland. Het heeft me veel geleerd. Onder andere dat het een richting is, een pad is, die ik niet meer wil bewandelen.
Het is goed om even terug te kijken, dankbaar te zijn voor alle mooie momenten en met een gevoel van dankbaarheid en optimisme na te denken over het nieuwe jaar.
Ik vind het heerlijk om te dromen over een nieuw periode. Visualiseren hoe ik wil dat het aankomende jaar (of kwartaal of maand, ik doe dit meerdere keren per jaar) zal gaan lopen. Vaak neem ik hier echt goed de tijd voor. Het liefst een dag of zelfs een weekend.
Wat wil ik doen, met wie, wat wil ik zien, beleven, wat wil ik bereiken. En dan zo gedetailleerd mogelijk uitschrijven hoe ik dat ga bewerkstelligen. Het helpt om te beginnen met een meditatie. Rust in je hoofd is hierbij van groot belang, zodat je voelt, visualiseert vanuit je hart en niet vanuit je mentale, geconditioneerde brein.
Dit artikel helpt je hopelijk ook weer een stukje verder om met de juiste intentie, een pure intentie aan het nieuwe jaar te beginnen.
“Een nieuw jaar biedt een frisse start en een kans om met de juiste intentie aan de slag te gaan. Het kiezen van een jaarthema helpt je om richting te geven aan je doelen en dromen. In plaats van een lijst met goede voornemens, kun je een overkoepelend thema kiezen dat als gids dient voor alles wat je doet. Dit thema is een ankerpunt dat je gedurende het jaar kunt blijven gebruiken om focus te houden en je keuzes te sturen.
Het idee achter een jaarthema is dat het minder rigide is dan traditionele goede voornemens. Waar veel mensen afhaken bij specifieke voornemens zoals ‘elke dag sporten’ of ‘10 kilo afvallen’, biedt een thema meer flexibiliteit. Het geeft een duidelijke richting zonder dat je snel kunt falen. Hierdoor voelt het minder als een verplichting en meer als een uitnodiging om te groeien en te ontdekken.
Waarom een jaarthema kiezen?
Een jaarthema is een krachtig hulpmiddel om helderheid en focus te brengen. Het is een kapstok waaraan je doelen en intenties kunt ophangen. Je kunt je jaarthema zien als een kompas dat je helpt navigeren door de verschillende uitdagingen en kansen die het jaar biedt.
Richting zonder druk
Een jaarthema biedt ook ruimte. Het geeft je de mogelijkheid om je intenties gedurende het jaar aan te passen, zonder het gevoel dat je gefaald hebt. Stel bijvoorbeeld dat je thema ‘gezondheid’ is. Je kunt in de ene maand meer focus leggen op fysieke gezondheid, zoals bewegen en gezond eten, en in een andere maand meer aandacht geven aan mentale gezondheid, zoals meditatie of het verminderen van stress.
Het grotere plaatje
Door een thema te kiezen, kun je nadenken over het grotere geheel. Wat wil je dat dit jaar voor jou betekent? Waar wil je meer aandacht aan besteden? Misschien wil je meer balans in je leven, of misschien wil je jezelf uitdagen om nieuwe dingen te proberen. Een jaarthema helpt je om deze intenties helder te maken.
Hoe kies je een jaarthema?
Het kiezen van een jaarthema vraagt om tijd en reflectie. Dit is geen beslissing die je in een uurtje hoeft te maken. Neem de tijd om te onderzoeken wat echt belangrijk voor je is. Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen:
- Reflecteer op het afgelopen jaar
Voordat je vooruit kunt kijken, is het belangrijk om terug te blikken. Wat ging goed in het afgelopen jaar? Waar ben je dankbaar voor? Wat waren de uitdagingen? Door stil te staan bij wat je hebt meegemaakt, kun je beter begrijpen wat je mee wilt nemen naar het nieuwe jaar en wat je wilt achterlaten.
- Denk na over je prioriteiten
Wat is belangrijk voor jou op dit moment in je leven? Misschien wil je meer tijd doorbrengen met familie, je carrière een boost geven, of werken aan je gezondheid. Maak een lijst van dingen die voor jou prioriteit hebben en kijk of er een overkoepelend thema uit naar voren komt.
- Laat het thema ontstaan
Een jaarthema bedenk je niet geforceerd. Vaak ontstaat het vanzelf als je er de tijd voor neemt. Denk hier een week of een paar weken over na en noteer woorden of zinnen die bij je opkomen. Misschien merk je dat bepaalde woorden steeds terugkomen, zoals ‘balans’, ‘groei’ of ‘verbinding’.
Voorbeelden van jaarthema’s
Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden van jaarthema’s:
- Zelfzorg: Dit thema draait om het prioriteren van je eigen welzijn, zowel fysiek als mentaal. Wellicht wil je meer rust in je hoofd of wil je meer energie.
- Balans: Het vinden van een evenwicht tussen werk en privé, actie en rust.
- Groei: Werk aan persoonlijke ontwikkeling en probeer nieuwe dingen.
- Verbinding: Richt je op het versterken van relaties met anderen.
- Simpliciteit: Minimaliseer je leven en focus op wat echt belangrijk is.
- Creativiteit: Geef ruimte aan je creatieve kant. Nieuwe hobby’s ontdekken zijn een manier, maar denk ook aan bijvoorbeeld op een meer creatieve manier je werk doen. Het gaat vooral om nieuwe dingen proberen en daarmee je creatieve processen te laten gaan.
- Dankbaarheid: Leer om meer te waarderen wat je hebt en focus op het positieve. Ik raad iedereen aan elke dag dankbaar te zijn en hier een momentje over na te denken. Hoe slecht je dag ook is, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn. Ga het niet zoeken in grote zaken, juist de kleine en misschien wel voor de hand liggende dingen zijn het die dankbaarheid verdienen. Niet zo lang geleden was onze teckel ziek. Zelfs zo erg dat we dachten dat hij de kerst niet meer zou halen. Op zo’n dag lijkt het misschien onmogelijk om ergens dankbaar voor te zijn. Maar het is er wel degelijk. Ik was heel dankbaar voor alle momenten waarop hij ons enorm aan het lachen kan maken door zijn rare fratsen, en ook voor de lessen in geduld hebben, die ik door hem heb geleerd. (Hierover schrijf ik in een ander artikel). Ook was ik die dag dankbaar voor onze lieve buurvrouw die mij bijstond met adviezen en aanwezigheid. Het gaat nu weer een stuk beter, maar zo zie je dat er altijd iets is om dankbaar voor te zijn.
Het oude jaar afsluiten
Voordat je begint aan een nieuw hoofdstuk, is het belangrijk om het oude af te sluiten. Dit helpt je om met een gevoel van voldoening en dankbaarheid verder te gaan. Hier zijn een paar manieren om het afgelopen jaar af te sluiten:
- Maak een lijst van hoogtepunten
Noteer de momenten die je het meest hebben geraakt in het afgelopen jaar. Dit kunnen grote successen zijn, maar ook kleine, betekenisvolle momenten.
- Reflecteer op je lessen
Wat heb je geleerd? Zowel de mooie als de moeilijke momenten bieden waardevolle inzichten.
- Laat los wat niet meer dient
Schrijf op wat je niet meer mee wilt nemen naar het nieuwe jaar. Dit kan gaan over negatieve gewoontes, beperkende overtuigingen, of situaties die je energie kosten.
Stel doelen voor jezelf
Een jaarthema is een geweldige start, maar om het echt tot leven te brengen, is het belangrijk om concrete doelen te stellen. Deze doelen moeten klein en haalbaar zijn, zodat ze niet overweldigend voelen.
Concrete doelen bedenken
Laten we zeggen dat je jaarthema ‘Energieker zijn en meer genieten’ is. Dit is een prachtig thema, maar hoe vertaal je dat naar actie? Hier zijn enkele voorbeelden:
- Fysieke gezondheid: Elke week 3 keer sporten, gezond eten bereiden, en voldoende water drinken.
- Mentale gezondheid: Dagelijks 10 minuten mediteren, een dankbaarheidsdagboek bijhouden, en regelmatig tijd vrijmaken voor ontspanning.
- Sociale verbinding: Plan maandelijkse afspraken met vrienden of familie, stuur spontane berichten, en wees open in gesprekken.
Maak doelen haalbaar
Vage doelen zoals ‘gezonder worden’ of ‘meer tijd voor mezelf nemen’ kunnen ontmoedigend zijn. Maak ze specifiek en meetbaar. Bijvoorbeeld:
- “Ik ga elke dag 15 minuten wandelen.”
- “Ik maak elke maand een fotoboek van mooie momenten.”
- Een veel gebruikt, meetbaar doel is “Ik wil elke week een halve kilo afvallen”. Ik ben hier persoonlijk geen groot voorstander van. In een ander artikel zal ik hier verder op ingaan. Maar het doel is je energieker voelen. Een paar kilo’s te veel, of zelfs obesitas, draagt hier natuurlijk niet aan bij. Maar elke week op de weegschaal staan en dan zien dat je niet bent afgevallen of zelfs bent bijgekomen, terwijl je je rot traint, kan een tegenovergesteld effect hebben.
In plaats van het aantal kilo’s elke week/ maand te wegen, houd ik een journal bij. Een zogenoemde tracker, waar ik elke dag bijhoud wat ik gedaan heb: 15 minuten gewandeld, gezwommen, krachtoefeningen, crosstrainer etc. Zo stimuleer ik deze gewoontes in mijn dagelijks leven op te nemen en raak ik niet ontstemd als er nog geen halve kilo af is.
De eerste stap zetten
Je jaarthema en doelen zullen alleen werkelijkheid worden als je de eerste stap zet. Vaak is deze eerste stap het moeilijkst, omdat het nieuwe en onbekende altijd spannend is. Hier zijn tips om goed te beginnen:
- Deel je doelen op in actiepunten
Wat moet je concreet doen om je doel te bereiken? Stel dat je doel is om elke week voldoende trainen en werken aan je gezondheid. Dit kun je opsplitsen in actiepunten zoals:
- Elke week een gezonde maaltijdplanning maken.
- Één keer per week boodschappen doen.
- Een bewegings-tracker bij houden.
- Geen suiker in je thee of koffie.
Dit kun je verder zo uitgebreid maken als je wilt. Zorg er wel voor dat het behapbaar en realistisch blijft.
- Plan je acties
Het helpt om je actiepunten in te plannen. Gebruik een agenda of een app om herinneringen te zetten en houd bij wat je doet. Door je acties in te plannen, maak je ze concreet en geef je jezelf een stok achter de deur.
- Begin klein
Je hoeft niet alles tegelijk te veranderen. Begin met één of twee kleine stappen. Als je merkt dat deze routine wordt, kun je langzaam uitbreiden.
Een laatste tip.
Schrijf, schrijf schrijf, het liefst met pen en papier!
Niet alleen vergeet je zo niet wat je doelen en dromen zijn. Je krijgt veel helderder wat je dromen zijn en welke doelen je wilt stellen. Probeer daarin ook zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Helderheid geeft rust!
Maak er een topjaar van
Met een jaarthema dat je inspireert en concrete doelen die je motiveren, kun je van 2025 een geweldig jaar maken. Onthoud dat het proces belangrijker is dan perfectie. Elke kleine stap die je zet, brengt je dichter bij een leven dat in lijn ligt met jouw waarden en dromen.
Dus, wat wordt jouw jaarthema? Neem de tijd om het te ontdekken, en ga ervoor. Maak van 2025 een jaar vol groei, balans en geluk!”
Heb ik je met dit artikel op weg kunnen helpen? Of mis je iets?
Laat het me vooral weten! Ik ben hier om je verder op weg te helpen naar een next level in je leven.
Heb je liever een 1 op 1 gesprek? Wil je dat we samen dieper ingaan op hoe je dit kunt bewerkstelligen?
Stuur me dan een mailtje, een eerste gesprek is natuurlijk gratis.
Klik op de link hieronder of mail naar: [email protected]